نرمافزار مدیریت و ارزیابی عملکرد ابری
بسیاری از شرکتهای متوسط و کوچک بنا به دلایل گوناگون علیرغم نیاز به استفاده از سیستمهای مالی و مدیریتی، لیکن تمایلی به استفاده از ابزارهای نرمافزاری وسیع و پرحجم که نیاز به تهیه زیرساخت سختافزاری برای پیادهسازی داشته و هزینه بالایی نیز برای تهیه آن نیز وجود دارد، نشان نمیدهند. در کنار این موضوع در بسیاری از موارد نیاز به استفاده موقت و مقطعی از برخی ابزارهای نرمافزاری وجود دارد. در این شرایط راهکار ابری حسیب بهترین انتخاب است.
راهکار ابری حسیب این امکان را فراهم میآورد تا مشتری بتواند ابزارهای نرمازفزاری را بر روی بستر امن حسیب و از طریق اتصال به وب به کار گیرد. در این شرایط فضای اختصاصی نرمافزاری با قابلیت پشتیبانگیری و مدیریت دادهها در اختیار مشتری قرار داده میشود تا علاوه بر هزینه پایین تامین ابزار، امکان استفاده سریع و کارآمد از نرمافزار نیز وجود داشته باشد.
- راهاندازی سریع و کم هزینه
- دسترسی مداوم و پیوستگی کسب و کار
- امکان توسعه و سفارشیسازی ابزار
- مدیریت هزینههای تامین ابزارهای نرمافزاری
- امنیت دادهها و امکان پشتیبانگیری
معرفی نرمافزار
اگر مدیریت عملکرد به عنوان فرآیندی به منظور سنجش و اندازهگیری عملکرد سازمان با استفاده از شاخصهایی نظیر کارایی، اثربخشی و توانمندسازی و ارائه راهکارهایی برای بهبود و افزایش بهرهوری و حذف فعالیتهای فاقد ارزش، تعریف شود، وجود یک سیستم ارزیابی عملکرد از نیازهای اساسی یک سازمان خواهد بود.
مدیریت عملکرد با استفاده از شاخصهای عملکردی بین برنامهریزی و هزینهیابی ارتباط برقرار مینماید. این شاخصها در سه دسته کلی شاخصهای عملکردی ورودی، شاخصهای عملکردی خروجی و شاخصهای عملکردی نتایج، رابطه بین برنامهها و هزینهها را در سه بعد صرفه اقتصادی، کارایی و اثر بخشی تحلیل میکنند.
ویژگیهای نرمافزار
- امکان ارزیابی عملکرد بر اساس مدل BSC
- امکان ارزیابی عملکرد بر اساس مدل EFQM
- امکان ارزیابی عملکرد بر اساس مدل مالکوم بالدریج
- امکان ارزیابی عملکرد بر اساس مدل حسابرسی عملیاتی (صرفه اقتصادی، کارایی و اثر بخشی)
- امکان ارزیابی عملکرد با استفاده از سایر مدلهای ارزیابی عملکرد
- امکان تعریف علامت اختصاری برای هر شاخص عملکردی
- امکان دستهبندی و گروهبندی کردن شاخصهای عملکردی
- امکان الطاق یک یا چند شاخص به هر یک از آیتمهای بودجه شده
تجربه فعالیت در صنایع مختلف اعم از سازمانهای دولتی و خصوصی، تولیدی، خدماتی و یا پروژه محور و استفاده از مدلهای مختلف علمی و عملیاتی در هر سازمان، توانایی حسیب سیستم را در حل مساله به طور فوقالعاده افزایش داده است. به طوری که حل مسائل پیچیده و ارائه راهکارهای ساده، به جزئی از فرهنگ سازمانی حسیب تبدیل شده است.